Ta tåget

Att ta tåget när flygen ofta är försenade och att upptäcka platser du inte hade gjort om du hade flugit, har blivit en stor trend. Den gamla tidens tågluffande har återigen väckts till liv. Nu kan du dessutom köpa ett prisvärt Interrailkort och ta dig runt hela Europa och skräddarsy din resa.

En enda tågbiljett i 33 länder

Interrailkortet är verkligen smart! Du kan köpa det beroende på hur många dagar du blir borta och sedan välja ut olika länder du reser till och i. Normalt sett kan du bara hoppa på vilket tåg som helst men i många länder kräver snabbtågen en förbokad platsbiljett vilket du måste göra på deras respektive hemsidor eller kontakta deras kundservice. Regionaltågen kräver vanligtvis ingen platsbiljett.

TIPS! Om du vill göra det lite enklare för dig och slippa sitta och kolla runt på de olika tågbolagens olika hemsidor i länderna när du ska boka platsbiljett, kan du enkelt ringa Interrails kundtjänst i Sverige. De kan fixa det på avstånd och boka åt dig för att skicka en biljett till dig. Dock måste du veta vilka eller vilka resdagar det gäller samt vilket land du ska åka i. Du måste också redan ha köpt ditt Interrailkort så att du kan referera till det.

Vart är det värt att tågluffa?

Detta är en fråga du själv bara kan svara på. Vilka länder har du lust att se mer av? Och varför? Ska du resa själv eller med ett kompisgäng, familjen eller din käresta? Planera din tågluff eller bestäm från dag till dag.

Många tågresenärer tycker emellertid speciellt mycket om att tågluffa i särskilda regioner eller länder. Här får du några tips!

 • Toscana – En italiensk region känd för sina viner. Toscana har en levande och gemytlig landsbygd och några av Europas vackraste städer som Pisa och Florens. För att ta dig runt i Toscana kan du antingen ta tågen eller boka en buss om du ska ut på landsbygden men mellan städerna brukar tågtrafiken gå utan problem. Från Toscana kan du ta dig vidare in i Italien och fortsätta till städer som Venedig, Milano och Rom.
 • Tågluffa i Östeuropa – Östeuropas länder är fullspäckade med kultur, historia och underbar arkitektur, för att inte tala om kulinariska upplevelser. Stanna till i Budapest i Ungern och besök de varma baden. Promenera runt i Tjeckiens huvudstad Prag som sägs vara Europas vackraste huvudstad. Här dricker man öl, äter strudel och har möjlighet att upptäcka tragisk historia i koncentrationslägret Theresienstadt. Fortsätt också till Polens huvudstad Warsawa som trots de tyska bombningarna under Andra världskriget numera är lika vacker som förr.
 • Utforska de nordiska länderna med tåg – Varför åka så långt bort? Stanna här hemma i Norden och ta tåget runt i Sverige, Norge och Danmark. Dessutom är det lättare med språket för det mesta. Besök norska fjordar och titta på norrskenet, se på samisk konst i Lappland och åk till Nordjylland i Danmark med en avstickare i Skagen. Du kommer att bli förundrar hur vackra de nordiska länderna faktiskt är.
Topplista

Dessa länder behöver du en reseadapter till.

 1. USA
 2. Storbritannien
 3. Italien
 4. Mexico
 5. Costa-Rica
 6. Sri Lanka
 7. Danmark
 8. Cypern
 9. Malta
 10. Sydafrika