Ryanair

Ryanair är ett av de allra billigaste flygbolagen som flyger från Sverige idag och dem var även det första lågprisflyget på marknaden. Redan 1985 startade dem och idag är Ryanair ett internationellt flygbolag som gjort sitt namn på sina låga priser. Framgångssagan tog sin början på Irland och huvudkontoret har dem fortfarande i Dublin. Den största basen som Ryanair har är flygplatsen Stansted, London i England och idag är dem helt enkelt det största lågprisflygbolaget i Europa. Störst är dem tack vare sina 950 olika flygsträckor i hela 26 Europeiska länder samt Nordafrika.

Flygbolaget Ryanair har dock inte alltid varit störst, när dem började så började dem verkligen från grunden. Första året hade de endast en personalstyrka på 25 personer och ett kapital på endast ett pund. Tänker man på hur det började så förstår man hur stor skillnad det är mot idag. Numera så har dem fler än 8000 anställda och flyger flera miljoner passagerare varje år. Dem är numera ett av de flygbolag som gett mest vinst i hela världen och därför är det kanske inte så konstigt att dem även är det mest omskrivna och omtalade också. Med sina låga priser så har dem fått massor med plats i media, man har lovordat dem och man har smutskastat, rosat och risat. Berömmet får dem såklart för priserna och för de många avgångarna, för en styrelse som inte är rädd för kritik och för att dem från början var en underdog. Riset de brukar få är att kundservicen är riktigt dålig, obekväma plan att åka med, dålig policy mot facket och dolda kostnader. Och visst är det så att bolaget får in hela 16 % av inkomsterna från kringliggande avgifter men det är fortfarande billigt. Man får kanske tänka på att man får det man betalar för och då är det oftast värt det. Man kan stå ut med lite sämre service om man får ett bra pris.

Från början så var det inte särskilt många flygplatser i Sverige som man kunde åka med Ryanair från. Idag finns det däremot en hel del att välja mellan: Göteborg City airport, Karlstad, Malmö, Skellefteå, Växjö, Skavsta och Västerås. De två sistnämnda ligger båda på pendelavstånd från Stockholm. Alltså är det inte bara billigt att flyga med Ryanair från Sverige utan även lättillgängligt.